Scandic publicerade den 19 februari 2025 bolagets delårsrapport för fjärde kvartalet 2024. Följande är några punkter som vi tittat närmare på:
Vår syn på Scandic och rapporten
Sammanfattningsvis anser redaktionen att rapporten är stark i många hänseenden. Scandic kapitaliserar på en gynnsam marknadsutveckling, vilket syns i att bolaget ökar RevPAR (intäkt per tillgängligt rum) steg med 5,2 procent till 762 SEK, vilket visar att Scandic har lyckats kapitalisera på en stark marknad. Det genomsnittliga priset ökade med 0,8 %, samtidigt som beläggningsgraden ökar från 57,9 % till 59,6 %. Företaget säljer fler rumsnätter än i fjol, samtidigt som bolaget uppvisar en normaliserad renoveringstakt och optimering av hotellportföljen. Detta signalerar god effektivitet och kostnadsdisciplin, och bidrar till att justerad EBITDA ökar med 20 % från jämförelseperioden. Vidare uttrycker bolaget optimism angående kommande kvartal och prognostiserar en fortsatt stigande beläggningsgrad samt högre prisnivåer. Styrkan i marknaden bekräftas vidare av bolagets aggressiva expansionsplan, med en befintlig pipeline om 14 nya planerade hotell, motsvarande ett värde om 863 MSEK.
Bolaget fortsätter att åskådliggöra en solid förmåga att generera kassaflöde, vilket återspeglas i ett fritt kassaflöde justerat för IFRS 16 om 605 MSEK. Redaktionen anser att det faktiska kassaflödet är centralt i Scandic, till följd av att företaget har betydande leasingåtaganden. Det starka kassaflödet minskar inte enbart den finansiella risken, utan möjliggör också en aggressiv expansion av hotellbeståndet och följaktligen en ökad marknadsandel. Samtidigt ger det ledningsgruppen utrymme för värdeskapande kapitalallokering, vilket är positivt med beaktande till bolagets historiskt goda förmåga att distribuera kapital till aktieägare. Det nya återköpsprogrammet om 500 MSEK anses vara positivt och har ett starkt signalvärde, med hänsyn till styrkan i hotellmarknaden och bolagets låga värdering.
Starkt fjärde kvartal ger momentum
Scandic levererade ett imponerande fjärde kvartal 2024 med starka intäkter och resultat, trots en mer normaliserad renoveringstakt och optimering av hotellportföljen. Hotellmarknaden i Norden visade fortsatt styrka, och bolaget mötte efterfrågan med hög effektivitet och god kostnadskontroll. Beläggningsgraden ökade och rumspriserna steg, vilket drev lönsamheten till nya nivåer och resulterade i ett kraftigt förbättrat resultat per aktie. “Vi har ett bra momentum och ser positivt på marknadsutvecklingen framåt, och för det första kvartalet förväntar vi oss en något förbättrad beläggningsgrad till högre prisnivåer jämfört med i fjol”, säger VD Jens Mathiesen.
Stark lönsamhet och ökad rörelsemarginal
Scandic redovisade en organisk tillväxt om 1,5 procent och en tillväxt för jämförbara enheter på 3,0 procent, vilket bidrog till en nettoomsättning för perioden om 5 487 MSEK (5 410). Justerat EBITDA steg med över 20 procent till 544 MSEK (451), motsvarande en rörelsemarginal på 9,9 procent (8,3). Exklusive engångsposter uppgick rörelsemarginalen till 9,6 procent (8,7), vilket visar på en stabil underliggande affär och effektiv kostnadskontroll. Nettoresultatet ökade kraftigt till 132 MSEK (41), samtidigt som resultatet per aktie steg med nästan 40 procent till 1,08 SEK (0,78). För helåret låg rörelsemarginalen på 11,4 procent (11,7), trots en något lägre total nettoomsättning. Dessa resultat speglar bolagets förmåga att anpassa sig till en föränderlig marknad genom att effektivt balansera kostnader och intäkter.
Ökad beläggning och stigande rumspriser
Hotellmarknaden i Norden fortsatte att utvecklas positivt under kvartalet. Beläggningsgraden förbättrades på samtliga marknader, särskilt i Finland där den steg till 57,1 procent (54,1). Norge ökade till 56,4 procent (53,8) medan Danmark och Sverige noterade beläggningsgrader på 64,3 procent (63,6) respektive 58,6 procent (58,2). “Hotellmarknaden fortsätter att visa styrka och utvecklas positivt, och vi möter efterfrågan med hög effektivitet och god kostnadskontroll. Vi sålde fler rumsnätter än i fjol, trots att vi under året lämnat flera hotell för att optimera hotellportföljen samt återgått till en mer normaliserad renoveringstakt”, uppger VD Jens Mathiesen.
Den ökade beläggningen visar på en stark efterfrågan, trots osäkerheter på marknaden. En viktig faktor bakom tillväxten är en stabil affärs- och konferensmarknad samt ett ökat fritidsresande. Rumspriserna ökade med 1,3 procent jämfört med föregående år, där Norge stod för den största uppgången med 4,3 procent. Sverige noterade en mindre ökning på 0,7 procent, medan Danmark var den enda marknaden med en prisnedgång på 1,2 procent. RevPAR (intäkt per tillgängligt rum) steg med 5,2 procent till 762 SEK, vilket visar att Scandic har lyckats kapitalisera på en stark marknad.
Strategiska satsningar och digital utveckling
Under 2024 har Scandic genomfört flera strategiska initiativ för att stärka sin kommersiella och operationella förmåga. Implementeringen av Oracle OPERA Cloud och det nya lojalitetsprogrammet Scandic Friends väntas bidra till ökad kundlojalitet och förbättrad gästupplevelse. Vidare pågår förberedelser för lanseringen av en ny app och webbplats, som väntas gå live innan sommaren 2025. Genom dessa digitala satsningar avser bolaget stärka sin konkurrenskraft genom att förbättra användarupplevelsen och göra bokningsprocessen smidigare. Samtidigt har bolaget investerat i en ny plattform för personalplanering, vilket förväntas optimera bemanningen och ytterligare förbättra kostnadskontrollen.
Expansion och tillväxtmöjligheter
Scandic tecknade under kvartalet avtal för två nya Scandic Go-hotell i Sverige och öppnade även sitt andra Scandic Go i Stockholm. Ett nytt hotellavtal har också signerats i Stuttgart, och efter kvartalets slut tillkännagavs ett nytt hotell i Berlin med 214 rum, planerat att öppna 2026.
Expansionen visar att Scandic är redo att ta marknadsandelar både genom leasing och franchise.
Bolaget ser stora möjligheter att växa i Norden, där det fortfarande finns attraktiva destinationer utan befintliga Scandic-hotell. Med en stark kommersiell plattform och operationell modell skapas goda förutsättningar för fortsatt tillväxt vilket stärker bolagets position som en av de ledande aktörerna på hotellmarknaden.
Stark finansiell position och aktieåterköp
Scandic avslutade året med en stabil finansiell ställning och föreslår en utdelning om 2,60 SEK per aktie vid årsstämman. Det är en tydlig signal om bolagets starka kassaflöde och lönsamhet. Scandic levererar ett fritt kassaflöde om 1681 MSEK under perioden. Exklusive effekter från IFRS 16, vilket blir relevant till följd av att Scandic har betydande leasingåtagande, uppgår fritt kassaflöde till 605 MSEK. Detta motsvarar en FCF-marginal om 11 % och en FCF-konvertering relativt justerad EBITDA om 111 %. Bolaget inför nu ett nytt aktieåterköpsprogram om 500 MSEK under 2025, vilket ytterligare stärker aktieägarvärdet och indikerar att bolagsledningen ser aktien som attraktivt värderad.