Eolus presenterade den 13 maj sin delårsrapport för det första kvartalet 2025. Bolaget rapporterar ett starkt kvartal med en nettoomsättning på 1 975 miljoner kronor, jämfört med 44 miljoner samma period föregående år. Rörelseresultatet uppgick till 164 miljoner kronor, en tydlig förbättring från förlusten på 29 miljoner året innan. Resultatet påverkades dock till stor del av engångsposter kopplade till försäljningen av det amerikanska batteriprojektet Pome samt överlämningen av vindkraftsprojektet Stor Skälsjön.
Fem punkter förtjänar särskild uppmärksamhet:
- Omsättningen ökade till 1 975 miljoner kronor (44), drivet av Pome-transaktionen och intäktsavräkning i Stor Skälsjön.
- Rörelseresultatet förbättrades till 164 miljoner kronor (-29), ett lyft på 193 miljoner kronor.
- Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 1411 miljoner kronor (20), vilket innebar en kraftig förbättring av balansräkningen.
- Soliditeten stärktes till 61 procent (54), och nettoskulden minskade till minus 354 miljoner kronor (minus 112).
- Förvaltningsportföljen passerade 1000 megawatt och omfattar nu 1180 megawatt (939).
Projektavyttringar lyfter resultat och kassaflöde
Det första kvartalet präglades av hög aktivitet inom affärsområdet projektering. Avyttringen av batteriprojektet Pome i Kalifornien till ett värde om cirka 230 till 235 miljoner dollar bidrog naturligtvis starkt till resultatet. Den första delbetalningen om 275 miljoner kronor erhölls i februari, och resterande ersättning väntas under andra kvartalet. Samtidigt färdigställdes projektet Stor Skälsjön, vilket innebar en sista vinstavräkning samt tillgång till ursprungsgarantier som redan har sålts vidare på ett tioårigt avtal till ett totalt värde om cirka 100 miljoner kronor.
Transaktionerna resulterade inte bara i höga engångsintäkter. De förbättrade även kassaflödet väsentligt, minskade bolagets nettoskuld med cirka 1400 miljoner kronor och skapade en betydligt starkare finansiell position.
Skifte i strategi – från volym till värde
I linje med den nya affärsplanen för perioden 2025 till 2027 har Eolus börjat flytta fokus från megawatt-tillväxt till kommersiell optimering. Målet är att maximera värdet per projekt snarare än antalet projekt som genomförs. Projekteringssegmentet redovisade ett rörelseresultat om 162 miljoner kronor jämfört med minus 31 miljoner året innan – ett tydligt kvitto på att arbetet med att förädla projektportföljen nu ger finansiellt genomslag.
Med en projektportfölj som omfattar 25 523 megawatt och ett aktivt arbete inom hybridprojekt, där flera teknologier kombineras, finns god potential till framtida värderealiseringar. Intresset är starkt för flera av de svenska och baltiska landbaserade projekten som befinner sig i försäljningsfas.
Etablerad hållbarhetsprofil skapar förtroende
Eolus arbetar systematiskt med att koppla investeringar till hållbara initiativ – under kvartalet lanserades ett nytt grönt finansieringsramverk som erhöll det högsta ESG-betyget, “Dark Green”, från S&P Global. Detta är ett viktigt steg inför den planerade emissionen av gröna obligationer och förbättrar bolagets tillgång till kapitalmarknaden även under rådande osäkerhet.
Bolaget har även förstärkt hållbarhetsintegrationen i projektutvecklingen och implementerat obligatorisk bedömning av klimatrisker och biologisk mångfald. Dessa åtgärder stärker konkurrenskraften och förbättrar förutsättningarna för långsiktiga partnerskap med stora energiköpare och institutionella investerare.
Sammanfattningsvis anser redaktionen att det första kvartalet att Eolus tydligt förmår att kombinera operationell exekvering med finansiell utväxling. Att omsättningen ökar med över 1900 miljoner kronor jämfört med motsvarande kvartal i fjol – från 44 till 1975 miljoner – samtidigt som kassaflödet från den löpande verksamheten förbättras till över 1400 miljoner, understryker styrkan i affärsmodellen (är det verkligen affärsmodellen?). Rörelsemarginalen lyfter markant, och den strategiska omställningen mot värdedriven projektutveckling får nu genomslag i både resultaträkning och balansräkning.
Bolaget visar att det kan realisera betydande värden genom riktade avyttringar utan att kompromissa med långsiktig kapacitet. Försäljningen av Pome-projektet frigör kapital, minskar skuldsättningen och stärker soliditeten till 61 procent, vilket ger ökat manöverutrymme framåt. Samtidigt förbättras lönsamheten i projekteringsverksamheten kraftigt, vilket tyder på att skiftet från volymtillväxt till värdeoptimering har varit rätt väg att gå.
Trots detta har marknaden valt att fokusera på det faktum att Pome-affären var av engångskaraktär, vilket kan ha bidragit till kursnedgången efter rapporten. Redaktionen gör en annan tolkning. Vi ser ett bolag med starkare balansräkning, stigande andel återkommande intäkter från förvaltning, en alltmer mogen projektportfölj och tydligt köpintresse för flera nyckeltillgångar – dessa faktorer talar för att den positiva resultatutvecklingen inte är tillfällig, utan ett tidigt tecken på strukturell förbättring.
Dessutom stärker det gröna finansieringsramverket och det höga hållbarhetsbetyget från S&P bolagets profil gentemot institutionella investerare och framtida obligationsmarknader. När fler projekt når försäljningsmognad samtidigt som projektledningen fokuserar på kapitaldisciplin och finansiell transparens, finns goda förutsättningar för fortsatt resultatförbättring kommande kvartal.
Vår helhetsbedömning är att Eolus levererar ett kvalitativt starkt kvartal som bekräftar bolagets förmåga att skapa aktieägarvärde i ett föränderligt energilandskap. Rapporten stärker snarare än försvagar det långsiktiga caset.
Om Eolus
Eolus är en ledande nordisk projektutvecklare inom förnybar energi med fokus på vindkraft, solkraft och energilagring. Bolaget grundades 1990 och har sedan dess etablerat sig som en nyckelaktör inom omställningen till hållbar energiproduktion. Verksamheten sträcker sig över sex länder och omfattar en projektportfölj om över 25 gigawatt. Eolus utvecklar, bygger och säljer nyckelfärdiga energiprojekt till industriella investerare och erbjuder samtidigt tjänster inom teknisk och kommersiell förvaltning. Bolaget är noterat på Nasdaq Stockholm Mid Cap.