För första gången blev det en svensk vinnare av världens största miljöpris, Food Planet Prize, instiftat av hamburgerkedjan Max grundare Curt Bergfors. Vinnaren Nitrocapt, som utvecklar klimatvänlig konstgödsel, får 2 miljoner dollar, motsvarande nästan 20 miljoner kronor.
Elvy har rullat ut sitt energiabonnemang i hundratals svenska hushåll och räknar med att omsätta runt 300 miljoner kronor redan i år. Bolaget är nu i full färd med att låna 5 miljarder kronor för att fortsätta expansionen, enligt uppgifter till Di. ”Det har gått i en rasande takt”, säger vd:n Johan Outinen.
Operakällarens tidigare kökschef, Viktor Westerlind, tar över restaurang Oxenstiernan på Östermalm i Stockholm. Redan i slutet av juni öppnar uteserveringen och efter nyår tillkommer en finkrogsdel med stjärnambitioner.
Längs vägen tappade vi något grundläggande: respekten för hantverket. Att bygga bolag – kund för kund, produkt för produkt, anställd för anställd – är en lång, envis och ofta osynlig process. Det är inte särskilt glamoröst. Men det är just där, i det långsamma och metodiska, som verkligt värde uppstår, skriver Douglas von Euler-Chelpin, vd Leonh.