Om bolaget
Polygiene Group utvecklar lösningar som ämnar hindra bakterie- och virustillväxt samt lukt på ytor och textilier. Bolaget grundades år 2006, har huvudkontor i Malmö och har sedan år 2016 varit noterat på First North Stockholm. Produkterna har sedan Polygienes förvärv av Addmaster år 2020 varit uppdelade i två större segment, Polygiene och Addmaster. Sedan år 2023 har den genomsnittliga uppdelningen i nettoomsättningen mellan dessa två segment varit nära 50 % till 50 %. Förutom förvärvet av Addmaster i december år 2020 förvärvade Polygiene Group i januari år 2022 bolaget SteriTouch för 43 MSEK med en omsättning på 17 MSEK och ett EBITDA-resultat om 8 MSEK år 2021. SteriTouch utvecklar antimikrobiella lösningar och har sedan förvärvet integrerats i Polygiene Groups befintliga bolagsstruktur.
Polygiene Groups verksamhet är global. Hälften av försäljningen (ca 51 % år 2024) sker i EMEA medan resten är uppdelad mellan APAC och Syd- och nordamerika. För Addmaster härrör ca 70 % av omsättningen från Europa och SteriTouch sålde innan förvärvet år 2022 merparten av produktionen till Europa. Polygiene Group har 36 stycken medarbetare i olika länder världen över.
Segmentet Polygiene fokuserar på att minska lukt på textiler och bygger på en co-branding-modell där lösningen integreras i kundens produkter under produktionsfasen. Polygiene har idag avtal med stora aktörer likt Adidas, The North Face och Tommy Hillfiger som återkommande kunder.
Polygiene har för närvarande fem stycken produkter:
Polygiene StayFresh™ är bolagets äldsta produkt som lanserades år 2008 och som utgör störst del av total omsättning. Lösningen är baserad på silverklorid (AgCl), ett salt som är vanligt förekommande i vatten och jord. Silverjonerna hämmar bakterietillväxten på textiler för att på så sätt minska de illadoftande lukterna som kan uppstå på klädesplagg vid svettning. Lösningen tillsätts i textilen i de sista faserna av produktionen, processen är kostnadseffektiv samtidigt som den minskar plaggets lukt under hela tygets livstid. Silverklorid påverkar inte hudens bakterier och kan användas av människor med känslig hud eller blåsor och eksem. Silverkloridlösningar för luktbekämpning är vanligt förekommande bland konkurrenter och inte unik för Polygiene. Polygiene har istället en fördel på marknaden då bolaget erbjuder mer djupgående produktspecifika och anpassade lösningar för kunder och samarbetspartners.
Polygiene OdorCrunch™, vilken kommersialiserades år 2018, minskar ett plaggs lukt som uppstår i kontakt med externa källor som till exempel matlagning eller rökning. Produkten bygger på en blandning bestående av 5 % kiseldioxid (SiO2) och 95 % vatten och binder syre, kväve- och svavelmolekyler som resulterar i illaluktande kläder. Vidare bryter kiseldioxiden ned dessa molekyler, något som gör att lukten elimineras permanent. Polygiene korssäljer OdorCrunch tillsammans med StayFresh™ till en majoritet av kunderna, något som ger ett brett luktskydd för kläder.
I februari år 2025 lanserades StayCool by Polygiene™, en polymermatris (kemisk lösning) som appliceras på olika textilfibrer. Vid kontakt med svett aktiveras substansen och kyler plagget med en genomsnittlig temperatur mellan 2 – 3 grader celsius. Denna lösning kan användas som komplement till ovan produkter.
ViralOff™ är en produkt som introducerades våren år 2020 och var en stor del av Polygiene segmentet mellan åren 2020-2022 p.g.a. covid. Lösningen kan användas på handskar, ansiktsmasker och kläder och minskar spridningen av virus som SARS-CoV-2 och influensa på textilier. Nettoomsättningen från försäljning av ViralOff år 2024 är mycket låg i förhållande till de andra produkterna.
Polygiene StayFreshQ™ är en lösning baserad på så kallade silane-quats, en typ av antimikrobiella medel som appliceras på textiler. Lösningen bekämpar bakterier som ger upphov till illaluktande plagg och möter både EU och BPR regleringar.
År 2025 planerar Polygiene att kommersialisera två nya produkter: Polygiene StayFreshBIO™ och Polygiene ShedGuard™. Den förstnämnda produkten minskar enligt Polygiene bakterietillväxten med 99,95 % vid användning på textilier och bygger på en organisk syra. Tester kring substansen genomförs fortfarande och bolaget inväntar en rad regulatoriska godkännanden som väntas komma inom de närmaste månaderna. Polygiene ShedGuard™ å andra sidan kan minska det antal mikrofiber som ett plagg tappar vid tvätt med upp emot 70 % enligt Polygienes tester. När mikrofiber lossnar eller slits bort från tyget förstörs inte bara kläderna utan påverkar också miljön negativt. Polygiene ShedGuard™ genomgår regulatoriska tester för AATCC TM 212, för att exakt mäta hur mycket mikrofiber lösningen fäster till tyget.
Polygiene införskaffar de kemiska beståndsdelarna för de olika produkterna och skickar sedan koncentratet (lösningarna) till distributörer och textilfabriker. Textiltillverkare tillsätter koncentraten till tygen under befintliga tygbearbetningsprocesser som alltså inte behöver ändras och det bearbetade tyget skickas sedan till klädtillverkaren.
Segmentet Addmaster, som förvärvades år 2020 för 374 MSEK och som då omsatte 73 MSEK och hade ett EBITDA-resultat om 27 MSEK är ett bolag med fokus på att hämma bakterie- och virustillväxt på ytor som inte är textilier. Addmaster köper lösningar för att sedan sälja vidare antingen direkt till slutkunder eller distributörer, ca 30 % säljs till distributörer medan 70 % direkt till kunder. Kunderna är primärt bolag inom medicin och verkstadsindustri. Segmentet är uppdelat i fyra produkter med fokus på olika användningsområden. Gemensamt för samtliga är att de minskar bakterie- och virustillväxt på olika ytor och tillämpningarna varierar mellan virus- och bakteriebekämpning inom hälsosektorn, transportsektorn och verkstadsindustri exempelvis. Exempel på kända kunder är Dulux, Caterpillar och Dyson.
Biomaster är sett till omsättning den största produkten i Addmaster produktportfölj. Ämnet baseras på silverjoner, vilken blandas in i olika material (exempelvis plast och papper) under produktionsprocessen och skapar ett antibakteriellt skydd för materialet under dess livstid. Detta sker på tre sätt: silverjonerna binder till cellväggarna och bryter ner dem och hämmar på så sätt cellernas tillväxt, de försvårar också enzymernas aktivitet i bakterien och försvårar då omvandlingen av kemiska ämnen samt så bryter Biomaster ner bakteriernas DNA processer.
Biomaster används ofta tillsammans med produkten Verimaster som används för att verifiera Biomasters äkthet genom osynliga markörer som dessutom möjliggör screening för produktens ålder. Verimaster adderas tillsammans med Biomaster under produktionsprocessen och kan upptäckas med hjälp av specialiserade detektorer av producenter och leverantörer.
Addmaster erbjuder dessutom produkterna Scentmaster och Masterpiece. Den förstnämnda fungerar som en dofttillsats för olika material, främst plaster, exempelvis paketeringar och tuggleksaker för husdjur. Enligt Polygiene behövs en inblandningsgrad om endast 1 % för att luktskyddet skall vara kvar under hela produktens livstid. Masterpiece är en skräddarsydd tjänst som anpassas till kundens behov beroende på individuell förfrågan. Lösningen kan inkludera exempelvis UV-skydd för material, skapandet av färgförändrande effekter på material och saltvattenavvisande material.
Investeringsidé
Väl positionerat för tillväxt
Polygiene Group har tre fördelar som positionerar bolaget väl för stark tillväxt och som redaktionen anser underskattas av marknaden:
- Polygiene Group är verksamma i en marknad som är snabbt växande, där den globala klädmarknaden förväntas växa med en årlig omsättningstillväxt (CAGR) om ca 8,2 % fram till år 2030, främst driven av en ökad efterfrågan i Asien medan den globala marknaden för antimikrobiella tillsatser förväntas växa med en CAGR på 7,4 % fram till samma år. Bolaget har under de senaste åren lyckats vinna över en större marknadsandel och fortsätter visa konkurrensfördelar gentemot andra aktörer med högre flexibilitet gällande specifikt anpassade lösningar för samarbetspartners samt produktsupport.
- Bolaget har avtal och samarbeten med flera stora och starka varumärken som vid framtida tillväxt förväntas gynna Polygienes nettoomsättning då lösningarna säljs i proportion till sammarbetsbolagets försäljning och bolaget växer med volym beroende på hur mycket samarbetsbolagen säljer. Polygiene har 20x dubblat antalet samarbetspartners sedan år 2009 och oftast är samarbetet djupgående med en co-branding modell som används där Polygienes logga återfinns i produkterna tillsammans med samarbetsbolagets.
- Vi anser att marknaden underskattar bolagets förmåga att genomföra strategiska förvärv. Uppköpet av Addmaster (år 2021) och det amerikanska dotterbolaget Biomaster (år 2022) samt SteriTouch (år 2022) har spelat strategiskt viktiga roller för Polygiene Group och har stärkt kassaflödet och produktportföljen. Bolaget har år 2024 ca 68 MSEK i kassa och en skuldposition som möjligör ett eventuellt förvärv under år 2025 eller 2026.
Lyckade produktutvecklingar
Polygiene Group har ett starkt fokus på innovation och ständig introduktion av nya lösningar. Bolaget har stor flexibilitet i att utveckla nya lösningar då liknande metoder och ämnen, exempelvis salter, kan användas i bekämpningen av bakterier och lukt i olika av Polygienes produkter. Att bolaget kontinuerligt lanserar nya lösningar är ett bevis på förmågan att reagera på marknadsförändringar och ny efterfrågan, likt under Covid.
Skalbar affärsmodell
Efter en nedåtgående trend i nettoomsättning och EBIT, som framför allt drevs av ett fall i efterfrågan på Polygienes produkter efter Covid-19-pandemin har trenden vänt. Nettoomsättningen har ökat sju kvartal i rad och nådde år 2024 ca 156,9 MSEK, jämfört med 113,1 MSEK år 2023, motsvarande en tillväxt om 38,7 %. Tillväxten drevs av en organiskt tillväxt i Polygiene segmentet som ökade nettoomsättningen med 29 MSEK under perioden (motsvarande 66 % av ökningen) och det nyförvärvade Addmaster segmentet ökade med 15 MSEK i nettoomsättning (motsvarande 34 % av den totala ökningen). EBIT-marginalen uppgick år 2024 till 10,8 %, något högre än 2022-2023 då den uppgick till ca 9,2 %, vilket motsvarar en ökning om 1,6 procentenheter.
Polygienes lösningar är skalbara då de bygger på en modell som kräver låga rörliga kostnader och inga större investeringar för att implementeras på nya produkter. Bolaget är väl positionerat för fortsatt organisk tillväxt på grund av en växande marknad, flera lanserade produkter och goda samarbeten. Utöver det har management uttryckt ambitionen att ytterligare sänka OPEX, något redaktionen anser är möjligt givet affärsmodellens skalbarhet och historisk tillväxt.
Tillväxt genom förvärv
Framöver ser vi goda möjligheter till strategiska förvärv då bolaget har en stark balansräkning och ett uttalat mål om att växa genom förvärv. Redaktionen anser att 68 MSEK i likvida medel, beaktat den kortfristiga skuldpositionen om ca 31 MSEK och eventuell möjlig upplåning möjliggör ett förvärv om ca 40-60 MSEK, vilket skulle vara jämförelsebart med förvärvet av SteriTouch om 41 MSEK. Givet en förvärsvmultipel om EV/EBITDA på 5-6x (Addmaster förvärvades till en EV/EBITDA om 13,6x och SteriTouch om 4,9x) kan ett potentiellt förvärvsobjekts EBITDA ligga på mellan 7-11 MSEK, vilket eventuellt skulle öka EBITDA-resultatet med upp emot 30-50 %, som för Polygiene uppgick till ca 23 MSEK år 2024.
Triggers:
Nyckeltal och prognos
Värdering
I basvärderingen och prognosen räknas ej eventuella förvärv med, de iakttas istället som högst möjliga under år 2025 eller år 2026 och räknas separat. Redaktionen estimerar en organisk omsättningstillväxt om 15 %, motsvarande 156,9 MSEK år 2024 till 180,4 MSEK år 2025, och är främst hänförligt till nya kontrakt med kunder, den kommersiella lanseringen av Polygiene StayFreshBIO™ och Polygiene ShedGuard™ samt merförsäljning av den nya produkten StayCool by Polygiene™.
På grund av affärsmodellens skalbarhet och managements ambition att sänka OPEX är redaktionens förväntning att EBIT-marginalen ökar med 3,3 procentenheter, från 10,8 % år 2024 till 14,1 % år 2025. Detta skulle resultera i en EBIT-tillväxt om ca 9 MSEK mellan åren och ett totalt EBIT-resultat på 26 MSEK år 2025. Polygiene handlas genom projekterad organisk tillväxt till en enligt redaktionen implicit undervärderad EV/EBIT multipel om ca 14,1x.
Vi anser att Polygiene Group vid ett potentiellt förvärv under år 2025 eller 2026 för 40-60 MSEK en estimerad omsättningsökning om ca 16-24 MSEK (10-15 % ökning) given en antagen branch-genomsnittlig multipel om ca 2,5x EV/Sales. EBITDA väntas öka med 30-50 % (ca 7-11 MSEK) given en multipel om 5-6 EV/EBITDA och EBIT förväntas växa med 30-50%, eller 5-8 MSEK (med EV/EBIT multipel om 6-8x). Med dessa antaganden vid ett förvärv, samt med den projekterade organiska tillväxten, kan Polygiene uppskattas erhålla en EV/EBIT multipel om ca 12,8x.
Med en stark tillväxt i nettoomsättning och ett förbättrat EBIT-resultat genom högre försäljningsvolymer och förbättrade marginaler samt ett möjligt förvärv anser vi att en multipel om 16x EV/EBIT är motiverad i jämförelse med peers som I-Tech och BASF SE justerat för storlek. En sådan multipel motsvarar ett potentiellt pris per aktie om 11,3 kr, något som hade motsvarat en uppsida på ca 15-25 % från dagens aktiepris.
Sammanfattningsvis anser redaktionen att Polygiene Group har en stark marknadsposition och goda tillväxtmöjligheter, både organiskt och genom förvärv. Bolaget har en skalbar modell och ett brett produktutbud som dynamiskt kan anpassas efter förändrad efterfrågan. Sammantaget ser vi Polygiene som en attraktiv aktie med en potentiell uppsida på ca 15-25%.