Veckan som gick var relativt fattig på makroekonomiska data och marknadens fokus har snarare återigen riktats mot nyheter gällande handelstullar samt de kvartalsrapporter som publicerats under veckan. De amerikanska börserna, vilka öppnade redan under måndagens annandag påsk, inledde veckan i moll efter att Donald Trump under påskhelgen uttryckt starkt missnöje med FED-chefen Jerome Powell samt att uppgifter om att den amerikanske presidenten har undersökt möjligheten om att sparka honom, vilket skapade oro på de finansiella marknaderna.
Resterande del av veckan blev dock mer positiv, bland annat efter att Trump gjort en U-sväng och informerade om att han aldrig haft någon intention att sparka FED-chefen. Därtill kom uppgifter om framsteg i tullförhandlingar, bland annat mellan såväl Japan som Sydkorea och USA, samtidigt som en nedtrappning i kommunikationen mellan Kina och USA kunde skönjas, vilket fick fart på såväl de amerikanska som europeiska börserna. Bland annat uttryckte finansminister Bessent och Donald Trump att dagens tullnivåer är ohållbart höga samt uppgav att de såg ”avsevärt lägre” tullsatser framåt. Därtill kom uppgifter om att den amerikanska administrationen uppgavs villiga att sänka tullarna för att ”kyla av” stämningen länderna emellan. Vidare ökade optimismen även av att marknaden verkar bli alltmer övertygad om att FED kommer att leverera räntesänkningar för att försöka hindra att ekonomin hamnar i recession, vilket medförde ytterligare börsuppgångar.
Sammantaget för veckan steg S&P 500 med 4,6 %, samtidigt som Euro Stoxx 50 och OMXS30 steg 4,4 % respektive 3,0 %.
På bolagsnivå har flera storbolag rapporterat under veckan, bland annat Tesla och Alphabet i USA. Elbilstillverkaren Teslas försäljning sjönk med 9 % i årstakt och var lägre än förväntat, samtidigt som intäkterna från bilförsäljningen minskade med 20 %. Vinsten per aktie uppgick till 0,27 USD jämfört med väntade 0,42 USD. Trots försäljnings- och resultatmissen steg Teslas aktie under veckan, vilket antas vara hänförligt till att bolagets VD Elon Musk under efterföljande telefonkonferens meddelade att han ska avsluta engagemanget i DOGE, Department of Government Efficiency, för att fullt ut fokusera på Tesla.
För Alphabet var resultatet å andra sidan bättre än förväntat, där vinsten per aktie uppgick till 2,81 USD jämfört med väntade 2,02 USD. En annan positiv aspekt var att annonsintäkterna från söktjänsten Google var starkare än väntat, där investerare har oroats över alltmer konkurrens från olika AI-tjänster som ChatGPT. Alphabets aktie stängde +1,5 % under fredagen efter torsdagskvällens rapport.
Preliminärt inköpschefsindex gav en första ledtråd avseende tullarnas påverkan på ekonomin
Veckans preliminära inköpschefsindex för euroområdet sågs som en av de första konkreta indikatorerna på hur den europeiska ekonomin reagerar på de nyligen införda amerikanska tullarna. Det sammansatta indexet föll till 50,1 i april, från 50,9 i mars, vilket innebär att ekonomin balanserar på gränsen mellan tillväxt och kontraktion samt var svagare än väntade 50,3.
Nedgången drevs primärt av tjänstesektorn, där index sjönk till 49,7 från 51 medan tillverkningsindustrin överraskade positivt och steg till 48,7, något över både förra månadens utfall om 47,4 och analytikernas prognoser om 48,6. Ökade insatsvarupriser, kopplade till tullar, syns särskilt inom industrin, men har än så länge inte bromsat produktionen som snarare ökat för andra månaden i följd.
Utsikterna för euroområdet är dock tudelade. Samtidigt som industrin visat oväntad motståndskraft – delvis hjälpt av sjunkande energipriser och ökade försvarsutgifter – signalerar tjänstesektorn en svag inhemsk efterfrågan. De blandade prisimpulserna anses ge ECB visst spelrum att sänka räntan ytterligare, särskilt då kostnadstrycket i tjänstesektorn dämpats något.
Även i USA presenterades preliminära PMI-siffror för april, där det kombinerade indexet sjönk till 51,2 från 53,5 månaden innan. Precis som i Europa var det tjänstesektorn som visade störst tapp – ned till 51,4 från tidigare 54,4 – medan industrin stärktes något till 50,7, vilket innebär fortsatt men dämpad expansion.
Sammantaget tyder siffrorna på att de amerikanska tullarna hittills har gett mest avtryck i förväntansbilden snarare än i faktisk industriproduktion. Däremot kan utvecklingen i tjänstesektorn tolkas som en första indikation på att förtroendet i ekonomin viker, vilket i förlängningen kan förstärka oron för att ett fortsatt handelskrig ska dämpa efterfrågan bredare än initialt befarat.
Fler viktiga makropunkter under kommande vecka
Under kommande vecka publiceras fler intressanta makrodata, där vi bland annat får se prognoserna avseende BNP i Sverige och USA under det första kvartalet, svenska detaljhandelssiffror, amerikansk PCE-inflation för mars samt viktig arbetsmarknadsstatistik från USA i form av fredagens NFP-siffra.