Vecka 14 präglades av ett osäkert marknadsklimat, där geopolitisk osäkerhet och oro kring amerikanska tullar tyngde flera sektorer. Fastighetsbolag stärktes tack vare fallande långräntor, medan defensiva aktier gick starkt i det instabila läget. Samtidigt föll industribolag och exporterande företag kraftigt till följd av oro för de nya tullarna från USA.
Vinnare och förlorare över samtliga listor:
Veckans största vinnare är Bio Vitos Pharma, som rusade hela +265 % efter att ha undvikit en potentiell avnotering. Bolaget, verksamt inom medicinteknik, utvecklar och kommersialiserar produkter för att upptäcka hemolys i blodprover. Produkter säkerställer att hemolys kan upptäckas i ett tidigt stadie, vilket gör det möjligt att ta hand om blodprovet omedelbart. Bio Vitos Pharma utvecklar även digital avläsningsteknik som komplement till huvudprodukten. Företaget, som grundades 2010 och har huvudkontor i Karlstad, såg aktien stiga kraftigt i samband med att Nasdaq drog tillbaka det disciplinärende som tidigare hade introducerats på grund av bristande informationsgivning. Detta resulterade i en omvärdering av bolagets framtidsutsikter och att aktien rekylerade upp.
Veckans största förlorare är Maximum Entertainment, som föll med 48 % under veckan efter att ha mottagit en anmälan om avtalsbrott kopplat till låneavtalet med Cathay Bank i USA. Detta involverar ett krav på full betalning av bolagets krediter hos banken om minst 5 547 801 USD, inklusive avgifter och förseningsavgifter, senast den 10 april 2025. Maximum Entertainment är ett globalt underhållningsföretag som skapar spelupplevelser inom indie till AA-nivå genom både originalinnehåll och licensierade partnerskap. Företaget är en fullt integrerad grupp med en bred portfölj av innehåll och har samarbetat med talangfulla skapare och välkända varumärken världen över. Med över 300 titlar i sin katalog, fokuserar bolaget på samarbete och öppenhet i sina partnerskap för att producera högkvalitativ interaktiv underhållning. Maximum Entertainment sysselsätter erfarna yrkesverksamma inom alla delar av spelindustrins värdekedja, inklusive utveckling, publicering, transmedia, försäljning och drift.Nedan följer de största vinnarna och förlorarna på Large Cap, Mid Cap, Small Cap, First North, Spotlight och NGM.
Vinnare på Large Cap:
1.Fortnox (+31,62 %) Aktien steg kraftigt efter ett bud på 90 kr per aktie från EQT och huvudägaren Olof Hallrup, vilket motsvarade en premie på över 38 % jämfört med senaste kurs. Styrelsen i Fortnox rekommenderar enhälligt aktieägarna i Fortnox att acceptera det offentliga kontanterbjudandet som lämnades av EQT X och First Kraft den 31 mars 2025.
2.Hemnet Group (+7,62 %) steg i samband med att bolaget publicerade årsredovisningen för 2024, vilken uppenbarligen uppskattades av marknaden.
3.Balder B (+3,56 %) steg på grund av fallande långräntor.
4.Bonesupport (+3,27 %) steg efter att bolaget har lämnat in en FDA ansökan för bolagets antibiotikafrisättande bengraftssubstitut CERAMENT V.
5.Axfood (2,96 %) steg till följd av dess defensiva och ocykliska egenskaper, och således låga exponering mot risker kopplade till tullar och geopolitisk osäkerhet.
Förlorare på Large Cap:
1.Volvo B (-18,71 %) föll till stor del på grund av att bolaget lämnade utdelning samt allmänt svagt sentiment på grund av tulloro.
2.SEB A (-18,20 %) föll till stor del på grund av att bolaget lämnade utdelning samt allmänt svagt sentiment på grund av tulloro.
3.Sinch (-18,12 %) föll på grund av ökad tulloro och svagt marknadssentiment.
4.Röko B (-17,91 %) föll på grund av ett allmänt svagt marknadssentiment drivet av tulloro.
5.EQT ( -17,84 %) föll på grund av tulloro och svagt marknadssentiment.
Vinnare på Mid Cap:
1.Emilshus (+7,36 %) steg efter att bolaget förvärvat fastigheter för ett värde om 1,4 miljarder kronor i Skåne, främst inom kategorierna lager och lätt industri. Bolaget menar att de förvärvade fastigheterna skapar en stark plattform för fortsatt tillväxt i Öresundsregionen. Vidare påverkas bolaget positivt av lägre långa marknadsräntor.
2.Logistea (+7,14 %) steg efter att bolaget har tillträtt två fastigheter i Malmö till ett underliggande värde om 150 Mkr. Fastigheterna är fullt uthyrda till Golvpoolen och Skåne Stadsmission och har en uthyrningsbar yta på cirka 12 300 kvadratmeter, och den årliga hyresintäkten beräknas till cirka 14,3 miljoner kronor med en återstående genomsnittlig kontraktslängd på cirka 5,2 år. Bolaget gynnas vidare av lägre långräntor.
3.Bonava B (+7,13 %) steg efter att bolaget på en kapitalmarknadsdag meddelat att Bonava från och med 2025 kommer att komplettera den lagstadgade finansiella rapporteringen enligt IFRS med en segmentsrapportering enligt successiv vinstavräkning, vilket uppskattades av aktiemarknaden. Bolaget påverkas dessutom positivt av fallande långräntor.
Förlorare på Mid Cap:
1.Dustin (-20,36 %) föll kraftigt på grund av att styrelsen beslutat om en fullt garanterad företrädesemission om cirka 1 250 miljoner kronor för att stärka bolagets finansiella ställning.
2.AQ Group (-16,27 %) Drogs med i en generell nedgång i industrisektorn och oro för fortsatt svaga marknader och oförutsedda kostnader på grund av tullar.
3.Ratos B (-15,93 %) föll utan uppenbara orsaker, främst drivet av ett generellt svagt marknadssentiment på grund av amerikansk tulloro.
4.VNV Global (-14,60 %) föll utan uppenbara orsaker, främst drivet av ett generellt svagt marknadssentiment på grund av amerikansk tulloro.
Vinnare på Small Cap:
1.Infant Bacterial Therapeutics (+20,64 %) steg efter att bolaget beviljades ”Breakthrough Therapy Designation” av FDA för läkemedelskandidaten IBP-9414, vilket är ett läkemdel för för tidigt födda barn. En sådan beviljan är avsedd att underlätta och påskynda utvecklingen av nya läkemedel som möter icke tillgodosedda medicinska behov vid behandling av ett allvarligt eller livshotande tillstånd.
2.Acrinova (+17,02 %) steg efter att bolaget har ingått ett överlåtelseavtal med fastighetsbolaget Emilshus AB avseende en avyttring av 35 fastigheter med ett underliggande värde om totalt 1 400 Mkr.
3.Oncopeptides (+15,69 %) steg efter att den amerikanska läkemdelsmyndigheten FDA har hävt det kliniska stoppet för Oncopeptides nästa generationsläkemedel OPD5.
Förlorare på Small Cap:
1.Nanologica (-30,21 %) föll utan uppenbara orsaker, främst drivet av en låg likviditet.
2.Fastator (-26,52 %) föll när bolaget informerade om fortsatta förhandlingar om utestående obligationslån, av osäkerhet kring bolagets refinansieringsuppgörelse och fördröjningen i processen att uppnå samtycke från obligationsinnehavare för omstruktureringen.
3.Maha Energy (-24,08 %) föll på grund av oro för oljeprisnedgång i samband med ökad geopolitisk osäkerhet och tulloro.
4.Alligator Bioscience (-22,54 %) föll på grund av att antalet aktier och röster i bolaget har förändrats till följd av en företrädesemission.
5.Active Biotech (-22,07 %) föll utan uppenbara orsaker, främst på grund av låg likviditet i aktien.
Vinnare på First North:
1.Bio Vitos Pharma (+264,86 %) rekylerar upp efter att Nasdaq drar tillbaka disciplinärende kring potentiell avnotering efter att bolaget tidigare har ansetts brustit i informationsgivningen.
2.NetJobs Group (+108,70 %) steg utan uppenbara orsaker, främst på grund av låg likviditet.
3.Sileon (+94,12 %) steg efter att bolaget ingått avsiktsförklaring med Omnio avseende ett omvänt förvärv samt upptagande av ett konvertibelt lån om cirka 10 MSEK.
4.QUIA PHARMA (+74,07 %) steg efter att Nasdaqs disciplinnämnd meddelade att bolaget undviker avnotering och istället erhåller ett vite om 0,625 MSEK.
Förlorare på First North:
1.Maximum Entertainment B (-48,24 %) föll efter att bolaget har mottagit en anmälan om avtalsbrott enligt låneavtal med Cathay Bank i USA.
2.LIDDS (-42,86 %) föll efter att styrelsen konstaterar, efter omfattande försök, att bolaget inte kommer att lyckas med de satsningar som resurserna har koncentrerats till och därför inte heller har möjlighet att kapitalisera bolaget för kliniska studier.
3.Qlife Holding (-39,70 %) föll utan uppenbara orsaker, främst påverkat av låg likviditet.
4.Insplorion (-37,12 %) föll utan uppenbara orsaker, främst påverkat av låg likviditet.
5.Gabather (-34,60 %) föll efter att bolagets företrädesemission av aktier och teckningsoptioner har registrerats hos Bolagsverket. Betalda tecknade units optioner (BTU) kommer därför omvandlas till ersättas med aktier och optioner.
Vinnare på Spotlight:
1.Aptahem (+100,71 %) steg i samband med ett nyhetsbrev från bolaget där det kommunicerades ett ökat intresse från potentiella partners och att det pågår positiva diskussioner med större biotech- och farmabolag om att ta bolagets läkemedelskandidat Apta-1 in i kliniska studier.
2.Sound Dimension (+93,51 %) steg efter tecknat avtal med en global musikströmningstjänst för teknisk utvärdering samt insynsköp.
3.Cyclezyme (+55,56 %) steg i samband med att bolaget höll en digital investerarpresentation för aktieägare, samt på grund av låg likviditet i aktien.
4.Slottsviken B (25,64 %) steg utan uppenbara orsaker, främst på grund av låg likviditet i aktien.
5.Edyoutec (23,03 %) steg utan uppenbara orsaker, främst på grund av låg likviditet i aktien.
Förlorare på Spotlight:
1.Beowulf Mining SDB (-30,77 %) i samband med att man i ett pressmeddelande presenterade villkoren för en planerad nyemission.
2.ODI Pharma (-26,67 %) föll utan uppenbara orsaker, främst på grund av låg likviditet i aktien.
3.Vultus (-24,62 %) fortsatte att falla efter att bolagsstämman har beslutat att genom inkråmsöverlåtelse överlåta bolagets verksamhet till Agdir Drift AS.
4.Abera Bioscience (-23,08 %) föll utan uppenbara orsaker, främst på grund av låg likviditet i aktien.
5.Nidhogg Resources Holding (-22,06 %) föll utan uppenbara orsaker, främst på grund av låg likviditet i aktien och oro kring införande av tullar till följd av bolagets exponering mot den amerikanska marknaden.
Vinnare på NGM:
1.Amnode (40,0 %) steg utan uppenbara orsaker, främst påverkat av låg likviditet.
2.TopRight Nordic (39,1 %) steg utan uppenbara orsaker, främst påverkat av låg likviditet.
3.Transiro (38,9 %) steg i samband med att bolaget publicerade årsredovisningen för 2024.
4.Briox (16,8 %) steg utan uppenbara orsaker, främst påverkat av låg likviditet.
5.Hubbster (11,8 %) steg efter att dotterbolaget ZonderaCom AB förlängt ett avtal med en nyckelkund, vars värde uppskattas till minst 500 KSEK. Vidare är likviditeten i aktien låg, vilket var en bidragande faktor till rörelsen.
Förlorare på NGM:
1.StoneBeach (-23,70 %) föll i samband med att man publicerade årsredovisningen för 2024.
2.Tangiamo Touch (-22,0 %) föll framförallt i samband med att marknaden reagerade negativt på ett pressmeddelande där bolaget kommunicera tillväxtinitiativ för 2025. Det är otydligt varför marknaden reagerade negativt på nyheten, men aktien föll med 8,27 % i samband med att pressmeddelandet publicerades, sannolikt delvis på grund av låg likviditet i aktien.
3.SARSYS (-21,6 %) föll på grund av fortsatt svagt sentiment kring aktien efter tidigare förlängning av företagsrekonstruktion och företrädesxemission.
4.Rentunder (-20,0 %) föll fortsatt i spåren att svag operationell prestation under 2024 där bolaget minskade omsättningen tydligt och vände till förlust.
5.Star Vault (-18,4 %) föll utan uppenbara orsaker, främst påverkat av låg likviditet.